Broer

Anan (21) en Ilay (26) zijn broers. Ondanks hun gedeelde jeugd die zij grotendeels doorbrachten in een geheime wereld, gecreëerd aan de rand van de stad, zijn de twee in de winter van 2008-2009 verder van elkaar verwijderd dan ooit. Tegen de achtergrond van één van de bloedigste oorlogen in de geschiedenis van Israël dompelt muzikant Anan zich, totaal onbewust van de situatie waarin het land zich op dat moment bevindt, tijdens die winter onder in de feestscene van Tel-Aviv. Tegelijkertijd maakt Ilay in Nederland theater over de politieke situatie in het land waar zijn broertje op dat moment verkeert. In Broer gaan zij de confrontatie met elkaar aan en proberen, samen met het publiek, weer dichter tot elkaar te komen.

Credits

Concept en spel: Ilay den Boer
Muziek en spel: Anan den Boer
Dramaturgie: Maya Arad
Vormgeving: Robert Richter
Begeleiding: Willibrord Keesen
Decor: Ward Kreykamp, Robert Richter
Geluidstechniek: Dave Staring
Productie: Nadin Topal
Zakelijk leiding: Denise Harleman
Publiciteit: Herrie
Met grote dank aan: Piet Menu en Karin van Leeuwen

De voorstelling is zorgvuldig opgebouwd, waardoor je pas met terugwerkende kracht doorhebt hoe knap Ilay den Boer speelt met sympathie en antipathie, met held en anti-held.”

Margriet Prinssen, Cultureel Persbureau

Broer is een innemend, persoonlijk document geworden dat op humoristische wijze de gecompliceerde broederband ontrafelt tegen de achtergrond van de Gaza oorlog.”

Esther Kleuver, De Telegraaf

Beide broers laten – in verrassend decor – ontwapenend, geestig spel zien (en horen) waarmee ze je toch ook vaak net weer op het verkeerde been zetten (…) indringend en confronterend.”

Karin Veraart, de Volkskrant

“Het is verfrissend om te zien hoe Den Boer zijn eigen theaterproject, zijn geëngageerde fanatisme en de gevolgen daarvan voor de relatie met zijn familie kritisch onder de loep neemt.”

Robbert van Heuven, Trouw

“Halverwege verandert de voorstelling compleet. En wel zodanig dat je niet weet of dit nog wel een voorstelling is. (…) Gaat dat zien!”

Emilia Nova, Theaterjournaal

“Broer is een innemende locatievoorstelling over de wortels van een conflict. Over de dunne scheidslijn tussen betrokkenheid en fanatisme. (…) Maar ook over de liefde tussen twee broers en de verbindende kracht van muziek die, ook als je elkaar niet verstaat, minstens zoveel zegt als duizend woorden.”

Daphne Richter, Theaterkrant

“De persoonlijke benadering van de complexe thematiek maakt de voorstelling beslist het kijken waard.”

Bram van Leuveren, Cultuurbewust.nl

TG Ilay koppelt Broers aan broers

De fotografen Moon Saris en René den Engelsman zijn voor de voorstelling Broer op zoek gegaan naar samenwerkende broers en heeft ze geportretteerd. Met de foto’s willen we ons publiek ook laten kennis maken met andere broers die als partners binnen een onderneming in het dagelijks leven samenwerken.

In drie steden (Amsterdam, Den Bosch, en Heerlen) die TG Ilay tijdens haar zomertournee bezoekt, kan het publiek de foto’s voorafgaand of na afloop van Broer bekijken.

Wat is het geheim van hun samenwerking? Zijn hun identiteiten verschillend of toch hetzelfde? Komen er conflicten voor? Hoe houden de broers hun band hecht? Hoe is de samenwerking ontstaan, hoe werden de taken verdeeld, waar hebben ze er wat aan dat ze broers zijn en waar zit het in de weg?

Zoek het zelf lekker uit!
De laatste dans